25 ago 2012

Art i vitalitat

Realment som el que pensem i el que fem. Els nostres actes ens porten a programar la nostra vida sense adonar-nos-en. L'atzar no existeix. Els físics quàntics ens ensenyen que una gran quantitat de coses que ens envolten no són perceptibles per a nosaltres. Allò que no veiem no significa que no existeixi. A l'Univers tot està en moviment i sotmès al canvi. Si observem qualsevol cosa a través d'un sofisticat microscopi, arribarem a veure la descomposició del que creiem sòlid en milions de partícules que no s'estan quietes.

Cadascú de nosaltres s'enfronta a la vida segons predominin en el seu interior, combinats en més o menys grau, diferents aspectes emocionals, intel·lectuals, vitals, creatius i espirituals. Tots ells són forces que sustenten la nostra persona. Sovint les nostres mancances ens assenyalen que alguns d'elles es troba desatesa, amb la qual cosa es produeix un desequilibri que pot causar-nos problemes de salut o fer-nos sentir malament i sense ànim.

La dansa i d'altres tècniques de moviment pertanyents a les arts escèniques, adaptades a les necessitats concretes de cada persona, ens ajuden a valorar quins aspectes necessiten potenciar-se per sentir-se en plenitud i modificar hàbits negatius. Amb mètodes de relaxament i control de la respiració també reforcem l'autoconfiança.

Això funciona així perquè, principalment, el que diferencia aquestes tècniques d'altres és que l'art en si ens posa en contacte subtilment amb el nostre inconscient i tota aquesta energia oculta es transforma en creativitat i vitalitat pura quan la fem sortir a l'exterior de manera simbòlica o mitjançant metàfores.

El gest, el moviment, l'actitud corporal ens fan sentir, veure i comunicar-nos d'una altra manera.

Això es percep de seguida en persones que sofreixen alguna afecció crònica o malaltia degenerativa. L'art els ofereix l'ocasió d'expressar-se amb llibertat i els motiva a trobar noves oportunitats de millora.